Ajankohtaista

Joulun tietoturvariskit

Vaikka jouluaattoon on vielä 23 yötä, tietoturvan kannalta kriittisin aika on jo alkanut. Kohonnut lomamieli ja rentous tarttuvat myös verkkokäyttäytymiseen. Vahinko, kiire tai muuten heikentynyt harkintakyky voivat aiheuttaa haittaohjelman tunkeutumisen tietokoneelle, esimerkiksi kollegalta saadun sähköisen joulukortin, tervehdyksen tai pikkujoulukutsun merkeissä ja tehdä joulunodotuksesta tukalaa.  

Näinä aikoina ihmiset työskentelevät myös entistä enemmän etänä, ”matkan varrelta”, lentokentältä tai ulkomailta. Sähköpostiliikenteen määrä moninkertaistuu ja tietoturvariskit kasvavat huomattavasti. Haittaohjelmat ja kyberrikolliset vaanivat joulumielisiä verkossa ja iskevät ärhäkästi. Kalastelusähköpostien lisäksi harmaita hiuksia aiheuttaa suojaamattomien nettiyhteyksien ja WiFi-verkkojen käyttö. 

Niin kuin kaikkina muina vuodenaikoina, myös jouluna, kehotamme pitämään kaikki laitteenne suojattuina asianmukaisilla torjuntajärjestelmillä.   

“Hyvä suojausjärjestelmä toimii myös suurinta tietoturvariskiä, eli käyttäjää vastaan. Tällöin edes inhimillistä erehdystä ei voi syntyä, kun järjestelmä estää klikkaamisen ja muut toimenpiteet”, kertoo Onnisysin Juha Moisio.  

Kyberrikolliset ovat harvoin kiinnostuneita yksityishenkilön tiedoista tai digilaitteista, vaan laitteiden ja verkkojen kokonaisuudesta, jotka he voivat ottaa haltuunsa yhteen laitteeseen murtautumalla. Joulun alla tietoturva-asioissa pätee samat säännöt kuin aina muulloinkin.  

“Kaikkeen kannattaa suhtautua maalaisjärjellä ja pienellä, terveellä epäilyksellä. Turhia klikkailuita tulisi väittää, eikä sähköposteista kannata ladata liitteitä, jos ei olla täysin varmoja niiden lähettäjästä tai viestin turvallisuudesta”, valistaa Moisio.  

Tietoturvariskit voi minimoida myös ulkoistamalla valvonta- ja ylläpitopalvelut   ammattilaisille, jolloin alan asiantuntijat hoitavat vikatilanteet puolestasi ja reagoivat nopeasti mahdollisiin uhkiin. Kun järjestelmät ja ohjelmistot on suojattu tehokkaasti tietoturvariskit pienenevät lähes olemattomiksi ja kyberturvallisuus pysyy hallinnassa. 

Toivomme kaikille tietoturvallista ja haittaohjelmatonta joulunodotusta!  

Meidät saa kiinni myös joulunaikaan yhteydenottolomakkeella, suoraan kalenterista varaamalla tai vaikka perinteisesti soittamalla. 

 

Lue myös

Tietoturvasetelillä tukea tietoturvan kehittämiseen